בניית אתרים - כתיבת תנאי שימוש תקפים באתר
כבר רבות נאמר וסופר על סינדרום "קראתי את תנאי השימוש באתר" וההסכמה האוטומטית של הגולשים המלווה את אותו מסמך משפטי דיגיטלי. אכן, רובנו לא קוראים את תנאי השימוש של אתרי אינטרנט תדמיתיים או אתרים מסחריים לפני שאנו מבצעים בהם פעולות רכישה, הורדת קובץ וכדומה. מנגד, גם בעלי אתרים לא תמיד מקפידים על כתיבת תנאי שימוש באתר שלהם ואינם דואגים שהגולשים או הלקוחות שלהם מאשרים כי הם יפעלו על פיהם. צליל של זלזול, אם לא אוקטבה שלמה, עומדים בבסיס ההתייחסות של רובנו, בעלי אתרים או גולשים, ביחס לתנאי השימוש באתרים. מטרת מאמר זה הינה להציג את חשיבות תנאי השימוש באתר ואת אופן הכתיבה וההצגה המומלצים עבורם. כמובן, אין לראות בדברים כייעוץ משפטי וכבר בתחילת הדברים אדגיש כי יש להיוועץ עם עורך דין באשר לאופן כתיבת תנאי שימוש באתרכם.
 
תנאי שימוש הינם תנאים ייחודיים לכל אתר אינטרנט והם מהווים הסכמה או הסכמות בין מפעילי האתר לבין הגולשים בו. מטרת תנאי השימוש היא להכתיב "חוק ספציפי" עבור המשתמשים באתר, כלומר - מה מותר ומה אסור באתר האינטרנט שלכם. תנאי השימוש למעשה מסדירים מבחינה משפטית את גבולות ההתנהגות שלכם כבעלי האתר ושל הגולשים באתר שלכם, באופן שבו במידה ויקום קונפליקט ביניכם, ישמשו תנאי השימוש כבסיס להתדיינות משפטית או לצורך פשרה. במאמר זה אתמקד בארבע מישורים עיקריים של תנאי השימוש באתר: אופן הכתיבה וההצגה של תנאי השימוש, מדיניות הפרטיות, זכויות היוצרים והגנת הצרכן.

תנאי שימוש - אופן הכתיבה וההצגה לגולשים באתר

נתחיל בכך שהגולש באתר חייב להסכים מפורשות ובאופן אקטיבי לתנאי השימוש. דף תנאי שימוש באתר כאחד משאר הדפים האינפורמטיביים, אינו תופס מבחינה משפטית היות והוא לא מחייב את הגולש בהסכמה אקטיבית. כלומר, הגולש באתר שלכם יכול לעשות ככל העולה על דעתו מבלי שהוא נתקל בסייג תנאי השימוש שלכם. על מנת שתנאי השימוש שלכם יקבלו תוקף משפטי, על הגולש / לקוח להסכים להם באופן אקטיבי, בין אם על ידי סימון תיבה ב- V, חיוב הגולש לגלול מטה על מנת לאשר את תנאי השימוש וכדומה.
 
חובה על תנאי השימוש הן באתרים תדמיתיים והן באתרים מסחריים, להראות "גמירות דעת", כלומר כוונה מחייבת בין בעלי האתר לגולשים להתקשר בהסכם. כמו כל הסכם אחר - צד אחד מציע וצד ב' מקבל. גם תנאי השימוש שלכם צריכים לכלול תנאים מהותיים אשר יהיו מקובלים עליכם ועל הגולשים או הלקוחות שלכם באתר. כמובן שתנאי השימוש שלכם צריכים להגדיר בין מי למי מתקיימת ההסכמה: בין בעלי האתר לגולשים, או בין מפעילי האתר לגולשים? התיאור שלכם את עצמכם צריך להיות מדויק ועליו לכלול כמה שיותר פרטים מזהים כגון: הדומיין של האתר, שם מסחרי, מספר מזהה, כתובת, טלפון וכדומה. תנאי השימוש יוגדרו כחלים על כל השירותים באתר, למשל על החנות המקוונת ועל הבלוג וכן יציינו מה מותר ומה אסור: העתקת תכנים, שימוש מסחרי או פרטי וכדומה.
 
מומלץ לבעלי האתר להגביל את האחריות שלהם (על מה הם אחראים ועל מה לא) כלפי הגולשים במצבים של תקלות טכניות, תוכן לא מדויק, מה מנוטר באתר ומה לא. כמו כן מומלץ לבעלי האתר להבהיר בתנאי השימוש כי גם אם ניתנת עזרה לגולשים או ללקוחות, אין בכך נטילת אחריות והדבר נעשה לפנים משורת הדין. על אף שהחוק קובע 7 שנות התיישנות, יכולים בעלי האתר לקבוע בתנאי השימוש כי תקופת ההתיישנות תהיה קצרה יותר וכן באפשרותם לקבוע מהי הסמכות המקומית במידה של סכסוך משפטי.

תנאי שימוש - הצהרות לגבי מדיניות פרטיות

מדיניות הפרטיות חשובה מאד לגולשים וחשובה באותה מידה גם לבעלי אתרים, היות ומדיניות זו מכסה את האחריות המשפטית של בעלי האתר באשר למידע הנאסף על הגולשים באתרם: שם, טלפון, כתובת, אימייל וכדומה. גם כאשר בעלי האתר אינם אוספים במודע או במתכוון מידע אודות הגולשים באתר, במקרים רבים נאסף ונצבר מידע כללי כגון כתובות IP, סוג הדפדפן וכדומה אודות הגולשים. על בעלי האתר לציין את אופן איסוף המידע, המקום בו נשמר המידע, מה ייעשה עם המידע (דיוור למשל ועמידה ב"חוק הספאם") וכן, מול מי ייחשף המידע ובאילו נסיבות (דרישת החוק למשל).
 
דבר נוסף וחשוב מאד: במידה ובעלי האתר מפעילים באתר האינטרנט שלהם תוכנות או מערכות צד ג' כגון גוגל אנליטיקס ו/או כלי מנהל האתרים של גוגל, יש ליידע את הגולשים היות ומערכות אלו אוספות נתונים שהגולשים לא התכוונו למסור מלכתחילה ולמעשה הם מוסרים אותם מבלי ידיעתם. נתונים אלו כוללים בין היתר: שפת הדפדפן של הגולש, מיקום גיאוגרפי של הגולש, פעולות שביצע הגולש באתר ועוד.

תנאי שימוש - זכויות יוצרים

זכויות יוצרים באינטרנט הינו תחום בפני עצמו ועוסק בזכות הבלעדית לעשות ביצירה או בחלק מהותי ממנה פעולה אחת או יותר, במפורט בחוק זכויות היוצרים 2007. שימוש בתמונות מהאינטרנט נדון בהרחבה במאמר שימוש בתמונות מהאינטרנט. יש לציין כי זכויות היוצרים באתר אינטרנט חלות על העיצוב, התכנים, הגראפיקה (תמונות) ועל קוד המקור בו נכתב האתר ומערכות הפועלות בו. שימו לב (בעלי אתרים וגולשים כאחד) כי על הפרת זכויות יוצרים קיים בחוק פיצוי של 100,000 ש"ח ללא הוכחת נזק! באפשרות בעלי האתר לקבוע גם זכות מוסרית בנוסף לזכויות היוצרים ולדרוש למשל מתן קרדיט לכל ציטוט המובא מהאתר.

תנאי שימוש - הגנת הצרכן

תקנות הגנת הצרכן (ביטול עסקה), התשע"א-2010 קובעות למעשה סטנדרט חוקי שלא ניתן לבצע עליו התניות. בכל עסקת מכר, גם אם מדובר בעסקת מכר מרחוק - עסקה שבה שני הצדדים שלה אינם נוכחים באותו מקום באותו זמן כדוגמת ביצוע קנייה באתר אינטרנט או ביצוע קנייה באמצעות טלפון - תקפות תקנות הגנת הצרכן לביטול עסקה. אחד הדברים החשובים שיש לכלול בתנאי השימוש של האתר באשר להגנת הצרכן נקרא "טופס גילוי". טופס הגילוי הינו טופס חוזי בין בעלי האתר לבין לקוחותיו ועליו לכלול את פרטי בעלי האתר, המחיר הסופי של המוצר/ים (כולל מע"מ), המטבע, דרך האספקה והדרכים לביטול העסקה. למרות שהוא נקרא "טופס", באתרי חנויות מקוונות ניתן להציג טופס זה כעמוד הקופה לפני ביצוע התשלום. שימו לב, זכות הצרכן לבטל את העסקה היא 14 ימים ממועד עשיית העסקה או מועד פרסום טופס הגילוי - המאוחר מבין שניהם! ביטול עסקה תוך 14 ימים עשוי לזכות את בעלי האתר בדמי ביטול על סף 100 ש"ח או 5% מסכום העסקה - הנמוך מבין שניהם.
 
ניפוץ מיתוס: השימוש בראשי התיבות טל"ח - טעות לעולם חוזרת, על מנת להגן על עצמכם כביכול מטעויות שעשיתם בתנאי השימוש - לא תופס בשום צורה ואופן! הגנת הצרכן לא תתחשב בטעויות שלכם כבעלי העסק, אלא אם עשיתם טעות שגם האדם הסביר היה מבין באופן ברור שמדובר בטעות, כמו למשל לציין מחיר של 250 ש"ח למחשב גיימרים חדש במקום מחיר של 2500 ש"ח. עשו לעצמכם טובה גדולה ובמקום להביך את עצמכם, פשוט אל תשתמשו בטל"ח.
 
אל מול דברים אלו יש להבדיל בין מוצרים אשר חלות עליהם תקנות הגנת הצרכן לבין מוצרים שתקנות אלו אינן חלות עליהם. לדוגמא: מוצרים מתכלים, מוצרים שיוצרו במיוחד עבור הלקוח וכן, מוצרי מידע - מוצרים דיגיטליים. על פי תקנות הגנת הצרכן מצויים מוצרים כגון תבניות עיצוב מוכנות או תוכנות קוד פתוח תחת סעיף 6 לחוק: הגבלת זכות הביטול. סעיף קטן (7) "מידע כהגדרתו בחוק המחשבים, התשנ"ה-1995", מסייג "מידע" כ: נתונים, סימנים, מושגים או הוראות, למעט תוכנה, המובעים בשפה קריאת מחשב, והמאוחסנים במחשב או באמצעי אחסון אחר, ובלבד שהנתונים, הסימנים, המושגים או ההוראות אינם מיועדים לשימוש במחשב עזר בלבד; וכן "שפה קריאת מחשב" כ: צורת הבעה המתאימה למסירה, לפירוש או לעיבוד על ידי מחשב או מחשב עזר בלבד; כמו כן, "תוכנה": קבוצת הוראות המובעות בשפה קריאת מחשב, המסוגלת לגרום לתפקוד של מחשב או לביצוע פעולה על ידי מחשב, והיא מגולמת, מוטבעת או מסומנת במכשיר או בחפץ, באמצעים אלקטרוניים, אלקטרומגנטיים, אלקטרוכימיים, אלקטרואופטיים או באמצעים אחרים, או שהיא טבועה או אחודה עם המחשב באופן כלשהו או שהיא נפרדת ממנו, והכל אם אינה מיועדת לשימוש במחשב עזר בלבד.