בניית אתרים - עקרונות מומלצים וקווים מנחים
אתר אינטרנט מוגדר כאוסף דפי אינטרנט המוצגים ברשת. בנוסף לכך, האתר מציג מידע חיוני עבור הגולש. בניית אתרים מתבצעת לצרכים שונים: אתרים פרטיים, אתרים עסקיים, אתרים עם מטרת רווח, חברות המפרסמות את עצמן באינטרנט ועוד. תכנון בניית אתר כולל בדרך כלל את התחומים הבאים: שם האתר, נושא האתר, קהל היעד, תוכן, מה יכיל האתר, תכנון עיצוב האתר - כיצד יראה האתר. תכנון האתר משפיע מאד על האתר ובנוסף לכך, כשהכל מאורגן, בניית האתר קלה יותר וקל ולהגיע לתוצאות המתאימות והדרושות. קליקיט מתמחים בתחום בניית אתרי ג'ומלה: אתרי תדמית, אתרי חנות למסחר מקוון, בניית אתרי קורסים מקוונים ובניית אתרים עבור מערכות מחשוב בענן.
 
שפות תכנות מאפשרות בניית אתרים. לכל שפה יש מאפיין המייחד אותה. HTML הינה השפה הבסיסית לבניית אתרים. שפות תכנות מאפשרות את בניית האתר, כאשר לכל שפה יש מאפיין המייחד אותה. HTML הינה השפה הבסיסית לבניית אתרים. בנוסף ל- HTML (שאותה חייבים לדעת בכדי לבנות אתר) קיימות שפות נוספת כגון: שפות צד שרת - שפת צד השרת הינה שפה אשר מבצעת את פעולתיה בשרת ומעבירה אותם ישר ללקוח, ASP, PHP, שפות צד לקוח - שפת צד הלקוח לוקחת נתונים מהמערכת או מבצעת קטעים במערכת ומציגה את הקלט אצל הלקוח: JS, Bootstrap וכדומה. יש להשתמש בשפות המוכרות על ידי הדפדפנים השונים ואם לא - יש להתריע על כך בפני הגולש.
 
אתר טוב צריך להיכתב במבנה משפט פשוט, איות נכון, ושימוש בסימני פיסוק. בזמן בניית האתר יש להקפיד על ניקוד ופיסוק - עבור על האתר והכנס סימני פיסוק, אם אין אפשרות ניקוד יש לכתוב בכתב מלא ולבדוק האם אין סכנה של טעות בהבנה - במקרה זה מומלץ לשקול שימוש במילים נרדפות. מומלץ לציין בדף הבית מהו האתר ומה מטרתו או מטרותיו. יש לוודא (ככל הניתן) ששם האתר יהיה קל ונוח לזכירה ולכתיבה, ככל שהשם ארוך יותר קיימת הסתברות גבוהה יותר לטעויות בזמן הכתיבה וכמובן רצוי, ששם האתר יצביע על תוכנו או שיוכו.
 
אתר מסחר או חנות אינטרנט הינם כלי חשוב מעין כמותו להגדלת מכירות העסק ולכן על אתר החנות להיות בנוי באופן בו המסחריות, השיווקיות והתוכן הינם מדורים המשרתים זה את זה ומביאים את הגולש לביצוע קנייה באתר. בניית אתר חנות צריכה לקחת בחשבון את אופן התשלום אשר יתבצע על ידי הגולש, בין אם באופן מקוון או במסגרת מערכת חיוב חיצונית.
 
בניית אתרים נכונה מאופיינת בסדר ובארגון נכון של האתר ולכן רצוי לבנות דף "מפת האתר". אם לא - אז לפחות מבנה קישורים נוחים מכל דף באתר. קישור ל- "אודותנו" ותמונות של הצוות - עשויים לסייע לגולשים להתחבר מהר יותר לאתר ולאנשי המקצוע העומדים מאחוריו - הגולש מחפש הרבה פעמים את האדם שאחרי האתר. רצוי לאפשר לגולשים אפשרות לכתוב למנהל האתר, ועליו להשיב מהר על כל פניה בדואר אלקטרוני, אם אין באפשרותו לענות מיידית, כדאי לשלוח אישור קבלה עם הבטחה לתשובה לכשתהייה.
 
אין טעם לנסות להסתיר קוד מקור. כל מי שרוצה יוכל להגיע לקוד המקור, חסימת מקש ימין של העכבר רק תרתיע גולשים. עיון בקוד מקור הוא דרך לימוד, לכן תנו לעוסקים בבניית אתרים ללמוד מכם.
 

להלן מספר עקרונות מנחים בנושא עיצוב ובניית אתר אינטרנט:

בניית אתר רספונסיבי: אתר אינטרנט לא יכול להרשות לעצמו לא להיראות באופן הטוב ביותר בסמארטפונים וטאבלטים. בניית אתר חייבת לכלול תקינה רספונסיבית, כך שכל אתר יוצר לגולשים בסמארטפונים וטאבלטים באופן נוח לקריאה ודפדוף. אתר רספונסיבי יודע להתאים את עצמו אוטומטית לצפייה במחשב נייח, סמארטפונים וטאבלטים, כך שהגולש אינו צריך להגדיל ולהקטין את המסך כדי לצפות בחלקים שונים באתר, אלא קבל אפשרות צפייה וגלישה אנכית כאשר כל האתלמנטים באתר מסודרים אחד מתחת לשני.

בחירת ערכת צבעים והיצמדות אליה: אם אתה מנהל אתר חברה אשר על דפיה משתמשת בעיקר בצבעי הכחול, מן הסתם, כדאי שגם האתר יהיה בגווני הכחול. אחד הדברים החשובים ביותר בעת בניית אתר מקצועי הוא ההתמדה על צבע אחד וגווניו, או 2-3 צבעים דומים אחרים לקישוט. כדאי להשתמש בצבעים שבחרת בכל דפי האתר.

בחירת הצבעים: בהתאם לאמור לעיל כי יש לבחור מקסימום 3 צבעים שבהם משתמשים בכל דפי האתר, להלן רשימה מצומצמת של צבעים פופלריים מומלצים היכולים לפעול ביחד: כחול ולבן. אדום, אפור ולבן. כחול, סגול ולבן. כחול, אפור ולבן. כפי שניתן לראות, הצבע הנפוץ ביותר בעיצוב אתרי אינטרנט הוא הצבע הלבן ולכך שתי סיבות עיקריות: צבע ניתן לצפייה בכל סוגי המחשבים בדיוק אותו דבר, על גבי הלבן נכתב רוב התוכן היות וכך הוא קריא יותר. עבור טקסט מומלץ להשתמש בצבע השחור על רקע לבן. הוכח כי טקסט שחור על רקע לבן הם השילוב הטוב ביותר לקריאה וכי טקסט קטן מדי מקשה על קריאה וגדול מדי לא נוח.

רקע: שמור על הרקע של הדף פשוט משום שהרקע נטען למסמך לאחר טעינת הטקסט. משמעות הדבר היא כי הגולשים יסתכלו על רקע לבן עד אשר יעלה הרקע של המסמך. רקעים מרהיבים יגרמו לגולשים להמתין זמן רב.

גרפיקה / תמונות: ודאי תרצה לשלב מספר תמונות בתוך האתר אם אתה מוכר מוצר או מוצרים. תמונות יציגו בפני לקוחותיך את המוצר שברצונך שיקנו. בהקשר זה, תמונה שווה אלף מילים באינטרנט. האם אתה באמת סבור שלקוח יקנה מוצר מבלי שיראה כיצד הוא נראה? אל תגזים עם יותר מדי תמונות, מספיק להציג תמונה שתאפשר ללקוח להבין מהו המוצר אותו אתה מוכר. דבר טוב לעשות הוא להכין דף המיועד לתמונות בלבד. ניתן לרשום בראש הדף כי לדף זה ייקח מעט זמן לעלות, אך כדאי להמתין על מנת לראות את המוצרים.GIF או JPG: מומלץ לבחור בפורמט GIF ולשתמש ב- JPG רק כאשר יש ברשותך תמונות צבעוניות ובאיכות גבוהה בהם ברצונך להתגאות. תמונות שחור לבן טובות יותר כקובץ. מומלץ להכין את קבצי ה- GIF כ- Interlaced - שזור, כך שהם יופיעו על הצג באופן מעורפל בתחילה ואט אט יתפתחו. שיטה זו טובה יותר מאשר הצגת התמונה בבת אחת. פורמט גרפי נוסף הוא PNG העולה באיכותו על GIF, אך משקלו גבוה יותר.

תפריט ניווט בולט וברור: אחד הטיפים החשובים אשר תמצאו כמעט בכל מאמר על אינטרנט, ולא משנה באיזה נושא, הוא השימוש בתפריט ניווט אשר יופיע בכל עמוד באתר, שיהיה בולט וברור ויכלול בתוכו את הדפים החשובים ביותר באתר שמהם ניתן להגיע לדפים קטנים יותר. חשוב מאוד כי בתפריט ניווט יימצאו רוב הדברים שהגולשים באתר מחפשים. כלומר, יש להתאים את תפריט הניווט בצורה מלאה לנושא שבו עוסק האתר, וכך גולשים לא יברחו מהאתר מכיוון שהלכו לאיבוד. תפריט הניווט נועד להסביר להיכן מגיעים ומה נראה שם. כמו כן, אתרים אשר כוללים דפי תוכן מלאים והגולשים נדרשים לגלול לא מעט בדף כדי להגיע לתחתית, מומלץ מאד לשים תפריט ניווט גם בתחתית האתר כדי למנוע מהמשתמשים לחזור למעלה לאחר שסיימו לקרוא את התוכן.

עיצוב הקישורים (לינקים): בניית אתרים נכונה, נמנעת ממקוריות בקישורים, משתמשים רגילים לצורה וצבעים מסוימים ויודעים שקישור צבוע מסמל על כך שכבר ביקרו בו. במידה והקישור מתבצע דרך תמונה, תן גם קישור טקסטואלי כי רוב האנשים רגילים לכך שקישור הוא שורה כחולה המודגשת בקו תחתי. לכל קישור תן הסבר ברור וממצה. זכור כי קישור למקור מידע, מחקר או כל אתר אחר יכול לגרום לכך שהגולש יגלוש לשם, ובכך "תאבד" אותו, לכן כדאי לרכז את כל הקישורים במקום אחד, ולהימנע מקישורים החוצה ללא צורך. בגלל שרוב האנשים רגילים לכך שקישור הוא שורה המסומנת בקו תחתי, המנע מהדגשות ע"י קו תחתי - כי חלק מהגולשים ינסו להקיש על שורה זו. אם ברצונך להבליט דבר מה, עשה זאת ע"י הדגשה או שינוי צבע הכתב.

אפקטים קיצוניים - לא באתר תוכן: זיכרו כי מטרת האינטרנט היא לספק תוכן לגולשיו. אתר אשר משתמש באפקטים קיצוניים יגרום לכך שגולשים בעלי חיבור אינטרנט איטי או שרצה אצלם תוכנה ברקע הלוקחת משאבים מהאינטרנט לא יוכלו לגלוש באתר בצורה רגילה, כיוון שטעינת דף אחד בודד יכולה לקחת אפילו מספר דקות. אפקטים קיצוניים כוללים בדרך כלל אנימציה כבדה בבאנר העליון אשר נטענת בכל דף מחדש. זכרו כי המשתמשים באו לראות תוכן באתר, לראות מה אתם מציעים - ולא עד כמה אתם יודעים לתכנת בגרפיקה.

חיפוש מהיר: אתר תוכן אשר כולל מעל 50 דפי תוכן, דורש בדרך כלל מנוע חיפוש. בייחוד אם האתר כולל מאמרים רבים - מדריכים / כתבות / ביקורות, או אתר שיתוף קבצים הכולל הורדות מרובות חייב מנוע חיפוש. בעת בניית האתר, מומלץ להציב באחד הבלוקים באתר תיבות חיפוש לתוכן הנקרא ביותר, או תגיות חיפוש, על מנת לאפשר לגולשים לחפש תוכן שהם רוצים לקרוא מכל מקום באתר, בכל זמן.